Вход

Православен календар

Неделя 9-та след Петдесетница

 

0908201847

„Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас? Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет; а тоя храм сте вие“ (1 Кор. 3:16-17).

Твърде често св. ап. Павел напомня на нас, християните, че нашите тела са Христови членове, че са храмове на живеещия в нас Дух Свети и че ние сме скъпо купени.

Помислете само какво бихте казали за човек, който е взел от своя съсед някаква скъпоценна вещ или скъп съсъд и го употребява за работа, която би повредила съответната вещ. Например съд, който е годен само за вода се употребява за оцет, или съд, който е годен само за вино се употребява за масло или нещо друго. Да речем, че си взел някаква скъпа вещ от своя съсед и си я повредил или счупил, кажи, не би ли било това обидно за твоя съсед, особено ако тази вещ е особено полезна или скъпа, съд, който е абсолютно незаменим и сега трябва просто да бъде изхвърлен?!

Ние сме получили от Бог своето тяло, макар то да е немощен съсъд, но пък е нещо толкова необходимо за нас, че с нищо не може да бъде заменено и при това главното е, че тялото не е наше, а е на Бога.

Колкото и да ти е близък този съсъд, той все пак не е твой: първо, той е член на Христовото тяло според думите на апостола: „Нима не знаете, че телата ви са Христови членове?“ Тялото не е наш член, а Христов, това трябва много добре да помним. Затова и сме длъжни да се ползваме от него като Христов съсъд, а не като със свой член. Христос, Който е Глава на Църквата, е свят, затова и телата си трябва да употребяваме за свети дела. Христос е Бог и нашите тела са Христови членове. Те трябва да бъдат свети, непорочни и да не са причастни към никакъв грях. Те трябва да са свети, както Бог е свят.

Второ, ако нашето тяло е храм на Светия Дух, то нима е възможно този храм да се превръща в обор пълен с нечисти животни? Може ли Божият храм да се превръща в пиянско заведение, в място, където редовно се преяжда, в място, където господства гордостта и другите страсти? В този храм всичко трябва да бъде свято, Божие. Нима не е опасно в този храм да бъде внасян огънят на страстите и похотите, след като в него трябва да грее тихият светилник на любовта към Бога?

Нима може на престола на нашето сърце да сяда друг освен Бог? Нима могат нашите телесни членове, ръцете, да бъдат употребявани за друго дело освен за Божието? Не трябва ли нашите очи да бъдат обърнати към Бога, а слухът ни – към слушането на Божествените слова? Божият храм е свят, затова всичко в него трябва да бъде свято. Езикът е свят, затова трябва да говори само неща, които са приятни Богу.

Горко ономува, който разтлее Божия храм посредством пиянство и разврат, и го обърне в нечист съд, в мерзост на запустението. Никога не бива да забравяме, че нашето тяло е купено на висока цена. Нашето тяло е било продадено на греха, станало придобивка за смъртта и ада. Но Христос ни е освободил от греха, изтръгнал ни е от греховното робство, изкупил ни е от законната клетва и ни е дарувал свободата на чеда Божии, когато ние сме подлежали на проклятие. Той ни е избавил от страха от смъртта, вкусвайки Сам смърт. Той заплатил за нас със Своята скъпоценна кръв, разрушавайки оковите на ада.

Нищо на този свят и дори целият този свят не бил достатъчен, за да бъдем изкупени, но била достатъчна само едната кръв на Божия Син и Неговите страдания. Как след всичко това да не ценим и да не пазим нашето тяло? И може ли при това положение членовете на нашето тяло – Христовите членове – да превръщаме в членове на пиянство, блуд, гордост, завист, лъжа, клевета и разни други страсти? „Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори“, е казал апостолът. Помислете за това вие, които не искате да мислите за това и с вашето тяло се отнасяте като с ваша собственост, тогава, когато то изобщо не е наше. Когато осквернявате тялото, вие го правите годно не за рая, а само за ада. Помислете върху това!...

Дано ни вразуми Господ! Амин.

Простые и краткие поучения. Том 4

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти