Вход

Православен календар

Силата на посмъртното поменаване

 

 0406202341

Божията милост да бъде с Вас!

В последното писмо вие завиждахте на онези, които са имали възможност да разположат мнозина да се застъпят за тях пред Бога след своята смърт, като щедро раздадат преди това различни неща на нуждаещи се хора.

Нима сериозно мислите и пишете така? Всъщност за такива разпореждания за милосърдни деяния можем да кажем само, че те не са съвсем нищо, не, те си имат своята сила и значение, само че то не е безусловно. Те са спомагателно, а не главно средство, тъй като силата е в главното. Главното пък са делата на благочестие, правда и любов изпълнени със себеотречение и искрено покаяние, което възпълва всичко недостигащо в тези дела и заглажда всичко противно на тях, при пълна вяра в Господа Спасителя и в цялото домостроителство на спасението. Когато това главното е налице, тогава делото на спасението е безопасно, а когато го няма, то е в крайна опасност и това, за което вие завиждахте, би се оказало закъсняла мярка.

С такива дела трябва сега да се запасяваме, или по-добре, нека придобием такова благонастроение, което обикновено се изразява чрез тези дела. У вас, струва ми се, точно така се получава. Да ви помогне Бог до края да спазите този порядък.

Радвам се, че при вас всичко е наред, това ми носи утеха. Желая ви всяко благо – и душевно, и телесно. Бъдете здрави и благодушни.

Моето здраве е наред. Намират се някакви старчески немощи, но са такива, за които не си струва да се говори. Да благослови Господ вас и всички ваши дела.

Ваш доброжелател.

Еп. Теофан

Свт. Феофан Затворник, Письма.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти