Вход

Православен календар

Как да се държим по време на обща молитва

 

2005202343

Много християни не знаят, че по време на обща молитва – литургия, молебен или друго някое последование, частната молитва остава на заден план. Това е така, защото общата молитва стои по-високо от частната. По време на обща молитва иначе благочестивото намерение да се поклоним на светите икони и да запалим свещ пред тях може дори да ни бъде за грях, защото така смущаваме общото молитвено дело, пречейки както на служещите в олтара, така и на пеещите на клироса и на молещите се в храма. В уверение на това привеждаме по-долу един поучителен епизод от пастирското служение на руския игумен Сава (Остапенко).

Веднъж по време на молебен пред чудотворната икона Успение на Божията Майка една от молещите се застанала пред нея и започнала да й се покланя. Батюшката кротко я спрял и я помолил повече никога да не прави така.

Той й казал: «Мислите, че като й се поклоните и ще получите благодат, но всъщност така само съгрешавате. Защо? Защото всички ние стоим и се молим, беседваме с Майката Божия и Тя внимателно ни слуша, а вие през това време я закривате от народа, като по този начин оскърбявате и Нея, и молещите се».

Полное собрание проповедей и поучений схиигумена Саввы

Превод: Десислава Главева

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти