Вход

Православен календар

Проповед за Неделя на Страшния Христов съд

 

 2302202153

„Господ иде да съди земята. Той ще съди вселената праведно, и народите – вярно.”
Псалом 97:9

Скъпи братя и сестри в Господа, днес чухте откъса от Евангелието от Матея с описанието на Страшния Христов съд, който ще бъде извършен в последния ден на света над целия човешки род.

Този съд ще бъде невъобразимо страшен, защото ще бъде съд на праведния, безначален, всеведущ, дълготърпелив, всемогъщ Съдия и Бог в присъствието на мълниевидните ангели – свидетели на нашия живот, от чийто поглед не би могла да бъде утаена нито една йота, нито една чертица от нашия живот, нито един помисъл, нито едно наше желание или намерение. Този съд ще бъде безапелационен, окончателен, и за цялата вечност; след произнасянето на присъдата от праведния Съдия праведните ще отидат в живот вечен, а нечестивите – във вечна мъка.

А за да знаете за какво ще бъдат съдени с цялата строгост, неумолимост и непростимост неразкаяните грешници, смятам за свой дълг в благоприятно време да ви известя за това. Първо, ние ще бъдем съдени за това, че след като от самото си раждане сме получили от Бога разум и закон на съвестта, или ясно указание на вътрешния глас какво да правим и какво да не правим в живота си, а също и писания Божий Закон заедно със заплахата за неговото неизпълнение, сме живели не по разум и не съгласно Божия глас, не по съвест и не според Божиите заповеди, а противно на тях. Не сме се покорявали на Божия глас и Божието указание, а на Божия противник дявола, желаещ всякога нашата гибел.

Второ, съдът ще бъде безмилостен към неразкаяните грешници, защото са им били дадени от Бога всички средства за спасение, както естествени и открити за всички люде, така и благодатни, които Бог е дал в Своята света Църква и от които ние не сме пожелали да се възползваме поради своята леност и нерадивост, или сме отхвърлили поради неверие и гордост.

Ние сме се сподобили със свето кръщение, което отваря за нас дверите на Божието царство, дали сме обет вярно да служим на Бога до смъртта си и сме отхвърлили този обет, изменили сме Нему, станали сме неверни Нему и отстъпници. Имали сме като ориентир в нашия живот светото Евангелие и не сме се вслушвали в него, не сме постъпвали според него. Имали сме на земята дивно небесно богослужение и сме го пренебрегвали, не сме посещавали службите, или пък небрежно и рядко сме присъствали. Имали сме дадено от Бога покаяние и не сме се възползвали от него, слушали сме и сме чели за спасителни примери на покаяние и не сме се поучили от тях.

Светата Църква често ни е призовавала към Свето Причастие със светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови, за да ни очиства, освещава и обновява, да ни укрепява в подвига на християнския живот, но ние не сме пожелали да се възползваме от това спасително освещаващо средство – средство за нашето укрепление и обновление.

Имали сме дадени от Бога учители във вярата и християнския живот – светите отци и учители на църквата като наши родители, наставници и началници и сме пренебрегнали тяхното учение, съвети и ръководство.

Неверните и неразкаяните грешници безвъзвратно ще бъдат осъдени на вечни мъки за това, че са отхвърлили дръзко и безумно всички Божии средства за спасение. Такива са пияниците, блудниците, сребролюбците, немилостивите и коравосърдечните към бедните, хазартаджиите, самоубийците и неразкаяните убийци, противниците на властите, буйстващите неверници и особено коравосърдечните богаташи, които не са вършели дела на милосърдие. „Доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, ще каже Господ, и Мене не сте го сторили. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен” (Мат. 25:45-46). Амин.

Полное собрание сочинений настоятеля Кронштадтскаго Андреевскаго собора Протоиерея о. Иоанна Ильича Сергиева. Новыя слова, произнесенныя в 1902 году, Кронштадт, 1903 год.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти