Вход

Православен календар

Вселенска задушница – събота Месопустна

 

2202201351

Светата Църква насочва сега нашето внимание зад пределите на този живот, към преселилите се оттук наши отци и братя, искайки посредством паметта за тяхното положение, което няма да подмине и нас, да ни предразположи към подобаващо прекарване на Сирната седмица и идещия след нея Велик пост. Да послушаме нашата Майка-Църквата и поменавайки отците и братята наши, да се погрижим за себе си, като се приготвим и за нашето преминаване в онзи свят.

Да си спомним за нашите грехове и да ги оплачем, като вземем решение оттук нататък да се пазим чисти от всяка нечистота. Защото в Царството Божие няма да влезе нищо нечисто, и на Съда няма да се оправдае никой нечист. Не чакай очистване след смъртта. Какъвто преминеш отвъд, такъв и ще останеш.

Тук трябва да подготвим своето очистване. Да побързаме, защото кой може да каже, че ще живее още дълго? Животът ей сега може да приключи. Как ще се явим нечисти на оня свят? С какви очи ще погледнем нашите отци и братя, които ще ни посрещнат там? Какво ще отговорим на техните въпроси: какво е това у теб? А това? И това? Какъв срам и позор ще ни покрие там?!

Затова да побързаме да изправим всичко неизправно у нас, за да се явим на оня свят поне що-годе добри и поносими.

Мысли на каждый день года

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти