Вход

Православен календар

Чудото на египетския старец Давид

 

 1202202319

„Такъв обичай имаше в скита.

Авва Теодор Киликиянин ни разказа следното: "Когато още се намирах в скита, там имаше един старец на име Давид. Един път той отишъл да жъне с други монаси. Такъв обичай имаше в скита – да ходят по селата да жънат. Отишъл и старецът и се условил за наднична заплата при един земеделец.

Веднъж око­ло шест часа настанал силен пек и старецът, като прекратил работа, отишъл в някаква колиба и приседнал там. Дошъл земеделецът и като го видял в колибата, му казал с гняв:

– Защо не жънеш, старико? Или си забравил, че ти плащам пари?

– Ти си прав. Но настъпи силна жега и пшеничните зърна падат от класовете на земята. Аз ще почакам малко, докато премине жегата, за да не претърпиш загуба.

– Я отивай да жънеш, па макар и всичко да изгори!...

– Ти наистина ли искаш всичко да изгори?

– Да, нали ти казах – отговорил земеделецът.

Старецът се надигнал, и ето, нивата се запалила. Тогава изплаше­ният земеделец се затичал на другия край, дето жънели другите монаси, и започнал да ги умолява да отидат да увещаят стареца да се помоли и да угаси пламъка. Те дошли и паднали в нозете му.

– Та нали той сам пожела това? – казал старецът.

Но монасите го умолявали. Той отишъл и като застанал между горя­щата и негорящата част на нивата, възнесъл молитва и веднага огънят угаснал и всичко останало оцеляло.

Бележки. Авва Теодор вероятно е същият, когото благочестивите пътешественици видели в Теренут.

Който е запознат с африканския пек, той ще разбере жестокосърдието на стопанина.

Пожарът на нивата е дело на Божията милост, вразумяваща човека. Жестокосърдието на земеделеца, който не послушал разумните думи на стареца, било толкова голямо, че имало нужда от по-чувствително вразумяване.

Блажени Иоан Мосх, Духовни полета (Луг Духовен, Лимонар или Синайски патерик). София, СИ, 1993.

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти