Вход

Православен календар

За обрезанието на сърцето

 

1401201324

Първият ден е начало на новата година, затова в този ден трябва да съберем в душата си такива помисли, чувства и разположения, които биха могли подобаващо за християнина да зареждат със сили всичките му дела през годината.

Това тозчас ще стане, ако само си помислим какво е новата година в духовния живот. В духовния живот нова година е, когато някой от живеещите в нерадение започне да проявява ревност за спасението и богоугождението: защото когато някой се реши на това, тогава вътре в него и около него всичко се преустройва наново и се поставя на нови начала – древното преминава и всичко бива ново. Ако у теб има такова разположение, поднови го, а ако няма, придобий го и ето за теб нова година.

Към това ще е добре да се добави и достойното празнуване на Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики. Същността на показаното изменение се състои в това, че човекът от този момент нататък започва да живее единствено за Бога и своето спасение, докато преди това е живял изключително за себе си, подготвяйки своята погибел. Сега той захвърля предишните си навици, всички утехи и всичко, в което е намирал удоволствие; отсича страстите и похотливите разположения и приема делото на строгото себеотречение. А такова изменение едно към едно представлява това, в което според апостола трябва да се състои обрезанието на сърцето, за което ни напомня и за което ни задължава празнуването на Господнето Обрезание и пример за което имаме в лицето на св. Василий Велики.

Тъй че всичко в новата година се свежда до едно – вътрешното ни обновление чрез обрезанието на сърцето. Ако Господ благоволи някой по този начин да се настрои за новата година, тоест не само да поразмисли върху това, но и в живота си да осъществи своето намерение, то такъв човек по най-съвършен и християнски начин ще празнува новата година и ще се приготви цялата да я прекара като християнин. А в следващата нова година той ще трябва само да поднови и оживи това, което е възприел сега.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти