Вход

Православен календар

Излезе православният юлиански календар за 2020 година

 

2019 11 26 22 48 401

Календарът се издава от православни християни от Българската Православна Църква (Българска Патриаршия), следващи светоотеческия Православен календар (именуван още от древност Велик индиктион), който от Първия Вселенски събор насетне винаги е следвала Едната Света Съборна и Апостолска Православна Църква и който и днес тя в по-голямата си част следва.

В уводната част на календара накратко са изложени, както обикновено, въпросите, свързани с неговата употреба: видовете служби и тяхното съчетаване, указания за честването на светци без служба в минеите, постните периоди и видовете пост и т.н.

Също така в календара са приведени свидетелствата на много светци в защита на светоотеческия юлиански календар (наричан днес „стар стил”) и отхвърляне на григорианския календар (наричан още „нов стил” или „поправен юлиански календар”, но който всъщност е поправен григориански календар). Публикувани са и чудесата на няколко древни светци, както и свидетелствата на тридесет Божии угодници от времето след въвеждането на новия календар през ХVІ век, които са в защита на светоотеческия календар.

PDF-версия на календара може да се изтегли от тук .

Календарът ще може да се закупи след 13 декември от храм „Възкресение Христово” и манастир „Рождество Богородично”, намиращи се в кв. Челопечене, София; от манастир „Св. св. Петър и Павел”, местност Бяла Черква, обл. Пловдив, и да се поръчва на тел. 0879189306. Доставката се извършва от куриерска фирма Еконт и включва цената на избрания брой календари плюс куриерската услуга.

Цена: 2.00 лв.

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти