Вход

Православен календар

Кого закриля Пресветата Божия Майка

 

1410192239

Може ли Преблагословената Дева да не чува молбите на тези, които прибягват към Нея с истинска вяра и любов? Ще дръзнем от Нейно име да кажем: не може! И в тази невъзможност се състои Нейната слава.

Впрочем небесните покровители по това и се различават от земните – че земните могат да покровителстват, но могат и да не покровителстват, макар просещият да е достоен за покровителство. А небесните покровители не могат да не покровителстват достойните: където има искрена молба, там е налице и помощ, където има вяра и любов към тях, там са и те; за тях това е свята необходимост. И най-вече не може да не чува чистите молитви, не може да не оказва благовременна помощ Божията Майка, на Която, като особена награда за великото и безпримерно Нейно служение на човешкото спасение, е предоставено да бъде първа ходатайка за всички нуждаещи се, радост и покров за всички скърбящи.

И какви трябва да са последствията от тази скъпоценна увереност в покровителството на Божията Майка? Безгрижие в делото на нашето спасение? Безстрашие при престъпването на Божия закон? Отлагане от ден на ден на покаянието? Не, братя, това би означавало да злоупотребяваме с небесното милосърдие и да оскърбяваме нашата свята Покровителка.

Най-чистата от девиците не може да покровителства греховете. Тя покровителства грешниците, но само каещите се грешници. Който иска постоянно да бъде под Нейния благодатен покров, трябва постоянно да се отдалечава от всякакви грехове. Защото всеки грях разкъсва съюза с Нея. Тя горе се моли за теб, а ти долу се молѝ за себе си. Тя те закриля заради заслугите на Своя Син, а ти се обличай в тези заслуги с вяра и любов.

Иначе ако се предаваме на грехове ще стане така, както някога станало с израилтяните. Моисей приемал за тях от Бога закона на Синайската планина, а те отпаднали духом поради неговото отсъствие, направили в подножието на планината златен телец и започнали да му се кланят и да безчинстват. Като видял това Господ, тоз час прекратил беседата Си с Моисей и казал: „побързай да слезеш, защото твоят народ, се разврати; … остави Ме да се разпали гневът Ми против тях, и ще ги изтребя” (Исх. 32:7, 10).

Няма ли да каже същото и достопокланяемият Син и Бог на нашата свята Ходатайка, ако ние подобно на израилтяните започнем да се предаваме на беззаконие? „Ти се молиш и ходатайстваш за тях и Аз съм готов да дам цялото Си милосърдие на тези, за които претърпях смърт. Но виж ги какво правят! Когато ти се молиш, те се покланят на златния телец, принасят жертви на идолите на своите страсти и потъпкват Моите разпоредби. Къде тук има място за милост? Те сами разпалват гняв срещу себе си. На тях им е нужно отрезвяващо и вразумяващо наказание, а не утешителна милост. „Остави Ме, да се разпали гневът Ми”, разпалван от тях самите, „и ще ги изтребя”.

Знаейки това, братя, нека с вяра прибягваме под покрова на Преблагословената Дева, но да не донасяме под този покров нашите грехове, без да сме ги умили със сълзите на покаянието. Божията Майка изцелява всички немощи, утолява всички скърби, покрива и греховете, когато те са съединени със сърдечно съкрушение за тях. Но не покрива и не може да покрива упорството в греха. Амин.

Священник Григорий Дьяченко, Полный годичный круг кратких поучений, Москва, 1897.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти