Вход

Православен календар

Неделя 12-та след Петдесетница. Христос порицава не богатството, а пристрастените към него

 

0809192250

„Богат мъчно ще влезе в царството небесно”
Мат. 19:23

Наистина препятствия по пътя към спасението имат не толкова тези, които нямат голямо имущество, колкото тези, които са затънали в богатства, защото страстта към богатството тогава бива по-силна. И аз няма да престана да повтарям, че натрупването на все повече и повече богатства разгаря пламъка на страстите и прави богатите по-бедни от бедните, възбуждайки в тях непрестанно нови пожелания, като така ги заставя да осъзнават себе си за пребиваващи в постоянна нищета.

Виж и тук каква сила проявила тази страст! Този, който с радост и усърдие се приближил към Иисус бил така помрачен и отегчен от нея, че когато Христос му заповядал да раздаде своето имущество, той дори не могъл да Му даде някакъв отговор, а си отишъл от Него смълчан, опечален и с наведена глава. Но какво сторил Христос? „Богат мъчно ще влезе в царството небесно”[1]. Казвайки тези думи, Христос порицал не богатството, а пристрастените към него.

Ала ако за богатия е трудно да влезе в Царството небесно, какво да кажем за възлюбилия богатството? Ако това да не даваш от своето имущество на друг е вече достатъчно препятствие по пътя към Царството, то представи си какъв огън си събира този, който похищава чуждото имущество!

Но защо Христос казал на учениците Си, че за богатия е трудно да влезе в Царството небесно, след като те били бедни и дори нищо нямали? Казал така, за да ги научи да не се срамуват от бедността и за да оправдае това, че преди време ги съветвал да нямат нищо свое.

След като тук казал, че за богатия е трудно да влезе в Царството небесно, нататък посочва, че това е и във висша степен невъзможно, което и обяснява с примера за камилата и иглените уши. „По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие”[2]. А оттук пък се вижда, че немалка награда очаква и онзи, който имайки богатство, съумява да живее благоразумно. Затова Христос нарича такъв начин на живот дело Божие, защото показва, че който желае да живее така, се нуждае от изобилна благодат. Когато учениците се смутили от думите Му, Той казал: „За човеците това е невъзможно, ала за Бога всичко е възможно”[3].

Но защо учениците се смутили, при все че били твърде бедни? Какво ги обезпокоило? Това станало, защото те изпитвали твърде силна любов към цялото човечество и вече приемайки върху себе си длъжността на негови учители, притеснявали се за другите, за спасението на всички хора.

Тази мисъл много ги смущавала и те имали голяма нужда от утешение. Затова Иисус, като ги погледнал, казал, че невъзможното за човеците е възможно за Бога[4]. Като отправил кротък и тих взор към тях, Той успокоил вълнуващите ги мисли и разрешил недоумението (това посочва и евангелистът, казвайки като погледна), а след това ги ободрил и с думите, с които посочил силата Божия, и така възбудил в тях надежда.

А ако искаш да узнаеш как дори невъзможното може да стане възможно, то чуй. Нима затова Христос казал: невъзможното за човеци е възможно за Бога, за да отслабнеш духом и да изоставиш пътя на спасението като неосъществим? Не! Той казал това, за да можеш ти, съзнавайки огромната важност на предмета, час по-скоро да се заемеш с делото на спасението и с Божията помощ да стъпиш на пътя на прекрасните подвизи, получавайки живот вечен.

Беседы на Евангелие от Матфея, Беседа 63.

Превод: прот. Божидар Главев

 


[1] Мат. 19:23.

[2] Мат. 19:24.

[3] Мат. 19:26.

[4] Виж Лука 18:27.

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти