Вход

Православен календар

Проповед за Неделя 5-та след Петдесетница

 

2107191519

И бесовете вярват в Сина Божий като страшен и праведен Съдия, Който ще ги съди и им е приготвил вечни мъки. А днешните нихилисти превъзхождат в своето безумство дори бесовете, защото не вярват в бъдещия съд...

Днес по време на светата Литургия бе прочетено, мои възлюбени братя и сестри в Христа, евангелието от Матея за изгонването от Господа на бесовете от двама бесновати и много свирепи човеци. На какво ни учи то?

Първо, на истината, че Господ Иисус Христос е всемогъщ Творец и Владетел над всички твари – видими и невидими, ангели и човеци, на всяка одушевена твар и на самите демони, които в началото били сътворени добри, но сами след това паднали в злоба и лукавство, отпаднали от Бога и били низвергнати от небето в преизподнята.

Второ, на истината, че без Божието допущение бесовете не могат на причинят зло на никоя твар и ако се допуска от Бога да мъчат хората, то това се допуска за наказание и вразумление на хората, които съгрешават, заради техните различни неправди и грехове и за тяхно изправление, което е видно от наставлението на Господа към бесноватия, след като той бил изцелен според написаното от св. евангелист Лука.

Трето, научава ни на истината, че ще има възкресение на мъртвите и страшен съд от Господа за всички хора, живи и мъртви и за всички зли духове, както и достойно въздаяние за всички: за злите духове – вечен огън, съобразен на тяхната духовна и безтелесна природа, както и за всички неразкаяни грешници, а за праведните и истински покаялите се – живот вечен.

Бесовете казват на Господа чрез бесноватите: „Какво имаш Ти с нас, Иисусе, Сине Божий? Нима си дошъл тука да ни мъчиш преди време?” (Мат. 8:29). Виждате ли, и бесовете вярват в Него като в Син Божий и като бъдещ, страшен и праведен Съдия, Който ще ги съди и им е приготвил вечни мъки. А днешните нихилисти превъзхождат в своето безумство и бесовете, защото не вярват в Христа като в Син Божий, нито в Църквата, нито в безсмъртието на човешката душа, не вярват във възкресението, нито в бъдещия съд, не признават съществуването на ангелите и злите духове. Поради това те са съвсем безскрупулни хора, способни да извършват всякакви злини – убийства, пожари, похищения. Те не признават поставените от Бога земни власти и вършат само дяволската и своята пагубна воля.

Четвърто, евангелието ни учи, че властта над всичко имащо дихание и живот се намира в Божиите ръце, и комуто иска Господ дарува живот, а на когото иска да го отнеме, отнема го. Тъй и бесноватите можели да погинат от бесовската злоба в един миг, но Господ не допуснал да бъдат погубени от демоните, а само да бъдат мъчени за тяхно вразумление и изправление. Свинете обаче допуснал да бъдат погубени може би за наказание на невярващите в Гадаринската страна, както например Господ допуска да умират домашни животни за наказание и вразумление на хората, за да се покаят.

За да не попаднем и ние под влиянието на бесовете, нека, братя, да избягваме греха и усърдно да се стараем в придобиването на всички добродетели. Защото Господ ни е създал „за добри дела, що Бог е предназначил да вършим (Ефес. 2:10). Ние трябва не само да не грешим, но и да се стараем да бъдем свети, както подобава на християни, на чеда Божии, призвани към святост и нетление. „Бъдете свети, защото Аз, Господ, Бог ваш, съм свет” (Лев. 19:2), казва Господ; или „бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец” (Мат. 5:48), казва Иисус Христос.

Да запомним, братя, предложения ни в днешното евангелие урок и да го приложим в живота. Защото затова и се чете Евангелието, за да се поучаваме ние и да се поправяме, докато все още имаме време за поучение и изправление. Амин.

Полное собрание сочинений Протоиерея Иоанна Ильича Сергиева. Томъ 2-й. СПб, 1894.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти