Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Излезе православният юлиански календар за 2019 година

 

1611181513

Излезе църковният светоотечески православен календар за 2019 година.

Календарът се издава от православни християни от Българската Православна Църква (Българска Патриаршия), следващи светоотеческия Православен календар (именуван още от древност Велик индиктион), който от Първия Вселенски събор насетне винаги е следвала Едната Света Съборна и Апостолска Православна Църква и който и днес тя в по-голямата си част следва.

В уводната част на календара накратко са изложени въпросите, свързани с неговата употреба: видовете служби и тяхното съчетаване, указания за честването на светци без служба в минеите, постните периоди и видовете пост и т.н.

Публикувани са и свидетелствата на много светци в защита на светоотеческия юлиански календар (наричан днес „стар стил”) и отхвърляне на григорианския календар (наричан още „нов стил” или „поправен юлиански календар”, но който представлява поправен григориански календар).

PDF-версия на календара може да се изтегли от тук (2,33 MB).

Календарът може да се поръчва от сайт „Православна класика” или да се закупи от храм „Възкресение Христово” и манастир „Рождество Богородично”, намиращи се в кв. Челопечене, София, както и от манастир „Св. св. Петър и Павел”, местност Бяла Черква, обл. Пловдив.

За контакти: телефон – 0879189306.

Цена: 1.50 лв. 

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти