Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Прощаване с архим. Филип (Василцев)

 

6971

На Кръстопоклонна Неделя след светата божествена литургия енориашите към храм „Св. Николай Чудотворец” – Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София под камбанен звън се простиха със своя любим настоятел – архим. Филип (Василцев)

На 11 март Кръстопоклонна Неделя Руската църква в София едва смогна да побере всички желаещи да присъстват на последната служба преди отпътуването от България на архим. Филип (Василцев) и да му изкажат своята благодарност за неговото седемгодишно всеотдайно служение на българска земя.

В Свещ. Писание е казано „По плодовете им ще ги познаете” (Мат. 7:20). А плодовете от служението на архим. Филип в България никак не са малко: укрепване на отношенията между Руската и Българската поместни православни църкви; дългоочакваната и така бленувана от православните християни в България канонизация на светител Серафим Богучарски Софийски Чудотворец, срещу която имаше немалко противници; капитален ремонт и мащабна реставрация и благоукрасяване на Руската църква в София и руския храм „Св. вмчк Пантелеймон” в кв. Княжево в София; придобиване за тези храмове на частици от мощите на свт. Николай Мирликийски Чудотворец и прекрасни нови икони, а също така даряване на Българската Православна Църква на частици от мощите на преп. Серафим Саровски и свт. Лука Кримски, камбани и икони за български храмове.

Руската църква в София стана известна и любима на голям брой богомолци заради уставните богослужения и вдъхновените проповеди на о. Филип, професионалния хор и добрата дисциплина.

6881

През всичките тези години Руското подворие радваше хората с множество свои мероприятия – гостуване на свети мощи и чудотворни икони от Света Гора Атон и от Русия, провеждане на международни научно-богословски конференции, концерти, издаване на книги, срещи с известни руски духовници и учени, организиране на поклоннически пътувания, концерти на известни руски хорове и творчески колективи, открити уроци с прилагане на нови методики за неделни училища и много други.

Руската църква в София и нейната многонационална енория са ярък пример за това, че в Православието няма „ни елин ни иудеин… а всичко и във всичко е Христос” (Кол. 3:11); в същото време тя е мост между православните народи на България и Русия. Тази традиция е заложена от свт. Серафим Софийски Чудотворец и продължава и в наши дни.

6942

Нека пожелаем на о. Филип (Василцев) крепко здраве и помощ от Бога в неговото служение на новото място – на благословената ливанска земя в храм „Св. вмчк Георги” в Бейрут.

Снимки: Официален сайт на храм „Св. Николай Чудотворец” – Руско подворие, София

Други статии от същия раздел:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти