Вход

Православен календар

Защо се пишат имена „За упокой”

 

1102180057

Имената се пишат не за да напомняме на Господ Бог за нашите починали. Господ предвечно знае всички, които са живели, живеят и ще живеят на земята. Записваме имената на покойниците, за да напомнят на нас самите за кого трябва да се молим и в чия памет сме длъжни да вършим добри дела.

Общувайки с живите, ние постоянно ги помним, а за починалия се сещаме само известно време след смъртта. Скръбта и тежестта от раздялата постепенно намаляват и ние забравяме нашите мъртви. За починалите обаче трябва да си спомняме по-често – ето затова и имената за тях се възнасят толкова често по време на богослужение, колкото и за живите.

Как да се държим, когато отиваме на гробищата

Нашите мъртви наричаме починали и вярваме, че те не са загинали и не са отишли в небитието, а един ден ще станат от гроба и ще влязат във вечния живот. Тялото ляга в пръстта, защото това, което е взето от пръстта, в пръстта се и връща. Помнейки това, трябва да се отнасяме с грижа към мястото на техния покой.

Шестдесето правило на Картагенския събор забранява на гробищата да се извършват пиршества и да се пие. Затова не бива да оскърбяваме паметта на починалите, като пием там спиртни напитки, поставяме цигари на гроба или го поливаме с алкохол (изключение се прави само за червеното вино, с което може да се прелее - бел. прев.). По-добре да запалим свещичка, да почистим мястото, да засадим цветя. Хубаво е да се извика свещеник, който да отслужи панихида или сами да прочетем заупокойна молитва, която може да се чете и от миряни:

Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят!

Сам Ти, Господи, упокой душите на починалите Твои раби (имената) в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Едничък Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина.

Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и Пресветия, Благ и Животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин.

„Правильно ли мы поминаем усопших?”, Москва, изд. „Ковчег”, 2005.

Превод: Десислава Главева

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти