Вход

Православен календар

Слово за поменаването на литургия

 

1201182259

Един благочестив свещеник – съвременник на св. Василий Велики, поради стечението на различни обстоятелства влязъл в дългове, които с течение на времето се увеличили. Заемодателите започнали да го безпокоят за връщането на дълга, което го накарало да помоли за помощ един свой познат търговец. Оня, като изслушал молбата му, дал му 500 златни монети, с които свещеникът изплатил своя дълг. В замяна поел ангажимент да поменава търговеца и неговите роднини за здраве и за упокой на проскомидията, докато е жив. Търговецът решил, че свещеникът ще живее дълго и ще се моли за него и роднините му на всяка литургия, като така ще оправдае дадените му пари.

Свещеникът обаче успял да отслужи само една литургия, на която споменал своя благодетел и роднините му, после обаче заболял и след продължително боледуване починал. Узнавайки за кончината му, търговецът много се натъжил и взел да скърби, задето парите му пропаднали, тъй като свещеникът отслужил само една литургия, което търговецът не очаквал, разчитайки, че първият ще живее и ще се моли в продължение на много години, за което му и били дадени тези петстотин златни монети.

Той започнал да безпокои презвитерата на покойния свещеник, искайки тя да му върне парите, като си удържи цената за едната извършена литургия. Тя отвърнала, че няма пари, защото похарчила всичко за болестта на своя мъж и сега нищо вече не й било останало.

Пренебрегвайки думите й, търговецът настоятелно си искал парите и заплашвал със съд. Тогава тя се обърнала към Василий Велики и му разказала за случилото се. След като я изслушал, светителят казал: „Утре ще служа литургия, елате двамата при мен и донесете теглилка и злато. Ще претеглим една частица извадена от просфората за здраве и спасение на неговите роднини и колкото тежи частицата на теглилката, толкова злато ще сложи търговецът на другата страна на теглилката, като това злато ще е цената на едната литургия, отслужена от покойния свещеник”.

Жената отишла при търговеца и му предала думите на свети Василий. Търговецът се зарадвал и на сутринта отишъл в храма, като взел със себе си теглилка и злато.

При извършването на проскомидията св. Василий извадил една частица за здраве и спасение на съответните Божии раби, сложил я на теглилката, а на търговеца наредил да постави злато на другата й страна. Търговецът слагал злато, слагал, но малката частица постоянно превишавала неговото тегло и колкото повече злато слагал търговецът на теглилката, толкова по-ниско отивала страната, на която била сложена частицата от просфората извадена от светителя.

Виждайки това велико благодатно чудо, търговецът бил обзет от страх и умиление и започнал да моли за прошка св. Василий и жената на починалия в Господа свещеник, като спрял да иска връщането на своя дълг.

О Божественной литургии

Превод: прот. Божидар Главев

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти