Вход

Православен календар

За решимостта да се подвизаваме

 

1612171842

Ще ви кажа, че ние никога не бива да угаждаме на страстите си. Вие преследвате крадеца, който краде, защото е гладен. Сама по себе си естествената потребност не може да бъде оправдание за кражба. Бъдете строги и към себе си. Всяко удовлетворяване на страстите е удар по нравствената чистота. Съвестта, която е естествен нравствен закон, написан в нашето сърце, бива заглушавана, ако не слушаме нейните внушения, ако вършим дела, противни на това, което ни внушава тя. Какви са тези думи "искам" или "не искам"? Тези думи нямат значение, когато работата опира до нравствения закон за спасение на душата.

Вместо своите щения трябва да се предпочита Божията заповед, волята Божия, която ни води към вечен живот. Ако сте на война, можете ли да кажете: не искам да влизам в сражение? Не, без да мислите щяхте да тръгнете на явна смърт.

Ако ни чака духовна бран, ако заповедите Божии изискват борба, как така ще казваме, че не искаме да се борим, че е по-приятно да се предадем в плен на нашите врагове? Какъв срам! Какъв ужас в този живот, който разслабва волята до такова състояние; а в бъдещия живот душата ще изпита още по-голям срам, когато се разкрият всички нейни дела и помисли!

Трябва да просим, да молим Господа да укрепи волята ни да се противим на страстните помисли, да обърне всички наши сили, всички стремежи и щения на душата към висши цели, свети, високи, благородни.

Аз ще се моля Господ да ви дарува решимост не само да търпите и да страдате, но даже да умрете за Неговите заповеди.

Преподобная Арсения Усть-Медведицкая (Себрякова), Письма.

Превод: Десислава Главева


Други статии от същия раздел:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти