Вход

Православен календар

За връзката между дара на изцеления и светостта

 

1212172023

Според авва Нестерой „причината за духовните дарования бива трояка. Първата причина за изцеленията е благодатта, която произвежда чудеса и се дарува на избрани и праведни мъже за тяхната святост, както било известно за апостолите и много светии, че те са вършели знамения и чудеса чрез дадената им власт от Господа, Който казал: „Болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте. Даром получихте, даром давайте” (Мат. 10:8).

Втората причина е назиданието на Църквата или вярата на онези, които донасят болните за изцеление, или пък вярата на самите желаещи да получат изцеление. В такъв случай силата на изцеление може понякога да изхожда и от недостойни люде и от грешници, за които Спасителят казва в Евангелието: „Мнозина ще Ми кажат в оня ден: Господи, Господи! не в Твое ли име пророкувахме? И не в Твое ли име бесове изгонвахме? И не в Твое ли име много чудеса правехме? И тогава ще им кажа открито: никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие ат. 7:22-23). И обратното: недостигът на вяра у болните или у донасящите ги се явява препятствие пред силата на изцеление дори у такива, на които е дарувана. Така Евангелистът казва: „И не извърши там много чудеса поради неверието имат. 13:58). И Сам Господ казва: „Много прокажени имаше в Израиля при пророк Елисея, и нито един от тях не се очисти, освен сириецът Нееман (Лк. 4:27).

Изцеления от третия вид се извършват поради прелъстителната сила или лукавото действие на демоните. Човек предаден на явни пороци понякога може да произвежда удивителни действия и да бъде почитан като светец и раб Божий. Чрез това хората се увличат към подражание на неговите пороци и се открива широк път за обругаване и унижаване светостта на религията. А и сам този, който е уверен в себе си, че обладава дар на изцеления, понеже е надменен и с горделиво сърце, той е заплашен от най-голямо падение. Поради това се получава тъй, че демоните с викове, назовавайки имената на онези, които нямат никакви качества на светии и никакви духовни плодове, показват вид като че тяхната святост ги изгаря и те са принудени да бягат от обсебените. За такива люде във Второзаконие е писано: „
Ако се дигне сред тебе (някой) пророк, или съновидец, и ти покаже личба или чудо, и се сбъдне тая личба или чудото, за което той ти е говорил, па и каже: "да вървим след други богове, които ти не знаеш, и тям да служим", ти не слушай думите на такъв пророк, или на такъв съновидец; понеже чрез това Господ, Бог ваш, ви изкушава, за да узнае, обичате ли вие Господа, вашия Бог, от всичкото си сърце и от всичката си душа (Втор. 13:1—3). И в Евангелието е казано: „Ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните (Мат. 24:24).[1]

Според св. Иоан Златоуст „Демоните не могат да изцеляват. Ако някога по Божие допущение извършат някое изцеление (както и хората, чрез които действат), то това се допуска от Бога, за да бъдеш изпитан, не че Бог не те знае какъв си, но за да се научиш да не приемаш от демоните дори изцеления”[2].

И един случай с главата на св. Иоан Предтеча:

„Светата и честна глава на Христовия Предтеча, като преминавала дълго време от един човек в друг, била съхранявана сред благочестиви християни; накрая била предадена на някой си иеромонах Евстатий, който живеел в една пещера недалеч от Емеса; той бил заразен с ереста на Арий и нямал страх Божий. Болните, които идвали при него, получавали изцеление от чудесната благодат, изхождаща от главата на свети Иоан Предтеча, която той държал на тайно място. Но Евстатий започнал подобно на крадец да приписва тази благодат на себе си и на ереста си, като се стараел да скрие от хората истинската причина за тези чудесни изцеления и чрез това отклонил мнозина към своята ерес”[3].

Подбор и превод: прот. Божидар Главев
 


[1] Писания преподобного отца нашего Иоанна Кассиана Римлянина. 2-е изд. Пер. с лат. еп. Петра. М., 1892, стр. 439-440: „Собеседование аввы Нестероя второе о Божественных дарованиях”.

[2] Свт. Иоан Златоуст, Против иудеите, Слово 1.

[3] Жития на светиите, 24 февруари, Първо и второ намиране честната глава на Господния Предтеча и Кръстител Иоан.

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти