Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Въведение Богородично

 

0412171633

По време на празника Въведение на Пресвета Богородица в храма в църквата започва да се пее: „Христос се ражда” и така вярващите се подготвят за достойното посрещане на празника Рождество Христово. Разбери това послание и действай според него.

Потопи се в тайнството на въплъщението на Единородния Син Божий, издигни се до неговото начало в предвечния Божий съвет за битието на света и на човека в него, забележи неговото отражение в сътворяването на човека,  радостно посрещни първото благовестие за Боговъплъщението веднага след падението на човека, проследи с ума си постепенното негово разкриване в пророчествата и в старозаветните предобрази. Изясни си, кой и как се е приготвял за приемане на Божието въплъщение, възпитателните узаконения и действия сред Израиля. Премини, ако искаш, в пределите на древния Божий народ и там събери лъчи от Божествената светлина, която светила в тъмнината и разсъди доколко избраните измежду всички народи достигнали предчувствието на необикновеното проявление на Божия промисъл за людете. Това би било едно мислено приготовление.

Сега е пост. Постарай се да поговееш, изповядай се и се причасти със Светите Христови тайни. Това ще бъде приготовление деятелно и живо. Ако вследствие на всичко това Господ ти даде да почувстваш силата на Неговото пришествие в плът, то когато празникът дойде, ти ще празнуваш не с радост, която е външна и чужда за теб, а с вътрешна и като че кръвно свойствена за тебе радост.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти