Вход

Православен календар

Трябва да обичаме себе си

 

2507171350

[Освен да възлюби Бога и своя ближен], човек трябва да се научи още и как да обича себе си. И доста трябва да се потруди над това.

Например се случва човек да е несправедлив към себе си и понякога да изисква от себе си това, което не може да даде. Изисква от себе си победа над страстите си и скърби, вълнува се, негодува срещу себе си, когато види, че го владеят същите тези страсти, които е решил да изостави.

Но справедливо ли е такова негодувание срещу себе си? Не. Човек никога не може със свои сили да победи в себе си страстите, тях ги побеждава силата Божия. Тази сила е присъща на Неговите заповеди. Когато с Божията помощ човек ги усвои, когато те заживеят в неговото сърце, тогава грехът и страстите отслабват и съвсем прекратяват своето действие в сърцето.

Трябва постоянно да оживяваме в сърцето си намерението да живеем по Христовите заповеди, трябва в молитва да просим Неговата помощ, трябва да се смиряваме, когато се отклоним, трябва да търпим своята немощ и да не негодуваме против себе си заради нея. Защото ако нямам сила да я победя в себе си, защо трябва да изисквам от себе си това, което може да даде само Господ, защо да скърбя, задето не съм надскочил себе си?

В подобно изискване за собствено духовно преуспяване се проявява нашата гордост. Да очакваме всичко от Единаго Господа и дълбоко да се смиряваме в нашите немощи и греховност.

Страстите понякога дълбоко са се вкоренили в нашето сърце и властно действат в него въпреки нашата воля, даже понякога сякаш и против нашата воля. Господ допуска те да ни мъчат, за да узнаем напълно нашето безсилие, за да се смирим духом, за да поискаме сили от Единия Силен и Единия Свят наш Бог.

Тези слова ги пиша в отговор на вашето оплакване, че понякога се сърдите. Не скърбете, но всеки път се смирявайте духом и се изпълвайте с решимост да търпите, и търпейки, изпълнявайте Божията воля и Неговите свети заповеди. А познавайки своята немощ, ще стигнете и до познание за немощите на ближния.

Ако вие не можете да победите в себе си своите страсти, когато по Божията милост и ги виждате, и желаете да ги изкорените, докато се трудите над себе си, то как може да изисквате от ближния нещо, което е над неговите сили? Познайте тази обща за всички нас немощ и се старайте да простите на ближния, да се примирите с него, да понесете неговите немощи.

Из писем к В. И. И.

Превод: Десислава Главева

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти