Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Христос Воскресе!

 

1604171243

«Макар и в гроб да слезе, Безсмъртни, но обезсили силата на ада.»

Гробът и адът са следствия от греха. Грехът произведе смъртта, разделяща душата от тялото. До пришествието на Христос, умирайки, човекът с тялото си слизал в гроба, а с душата – в ада. Със скръб ще сляза при сина си в преизподнята“ (Бит. 37:35), казал даже праведният Иаков, когато научил за смъртта на своя син Йосиф.

Но ето идва Самият Живот – безгрешният Христос и взема върху Себе Си последиците от греха – смъртта.

„О чудо! Как Животът на всичко вкуси смърт!“

Несъвместимите неща не могат да бъдат съединени в едно. Както не може едновременно да има светлина и тъмнина, така не може заедно да има живот и смърт.

Кой ще победи? Видимо побеждава смъртта, защото Жизнодателят умира на Кръста. В действителност временната победа на смъртта носи вечна гибел за самата нея.

„Днес адът със стон вика: „По-добре да не бях приемал Родения от Мария, защото Той, като дойде при мен, унищожи моето могъщество, счупи медните врати, а душите, които преди владеех аз, като Бог възкреси!“ Слава, Господи, на Твоя Кръст и на Твоето възкресение!“

Бледнее смъртта, поразена от сиянието на Живота, чувствайки, че настъпва нейният край – жилото й, умъртвяващо всички, като пронизва безгрешния Спасител на света, се откъсва от нея и причинява смърт на самата смърт.

Със Своята смърт Христос открива вечния живот. Умиращите в Христа вече не „слизат със скръб в ада“, но се възнасят в Небесното Царство, за да живеят вечно с Христа.

Христовият гроб става източник на живот, към който се стичат от всички краища на света, за да намерят изцеление и духовна сила.

Гробовете на тези, чиито души царуват на небето заедно с Христос, също стават източници на изцеление, от които се излива Божията милост.

Гробът, който в древност бил олицетворение на ада, сега ни говори за вечния живот.

Да умъртвим в себе си своите грехове и похоти, за да живеем вечно с Христа и като не се боим от смъртта със сърце и уста сега да въззовем:

Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на нов - вечен живот“.

Христос Воскресе!

Божието благословение над вас!

Пасха 1937 г.
Шанхай

Слова иже во святых отца нашего Иоанна Архиепископа Шанхайского и Сан-Францисского.

Превод: Даниела Димитрова

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти