Вход

Православен календар

 

„Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия” на книжния пазар

 

301016ghfjk

В годината на канонизирането на свети Серафим Софийски на български език излезе неговият най-голям богословски труд

Последните години у нас са белязани с траен религиозно-философски интерес от страна на богословските и философските среди към различни въпроси на православната аскетика и творенията на светите отци. Между издадените напоследък книги се срещат и произведения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, в които се съдържа еретическото учение за Софѝя и „софийността“. Mного православни читатели се смущават и съблазняват от това учение като явно отклонение от православната вяра, представяно, за съжаление, като православно.

Това наложи необходимостта от превеждането и издаването на обстойния труд на свети Серафим (Соболев) „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“. За него Архиерейският синод на Задграничната църква го удостоява с научната степен „магистър на богословието“. В изследването, издадено през 1935 г., авторът убедително изобличава лъжеучението на прот. С. Булгаков за Софѝя Премъдрост Божия.

Книгата се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий точно в годината, когато две църкви канонизираха св. Серафим – Българската Православна Църква и Руската Православна Църква. Преводач на труда е Албена Симеонова, а богословски редактор – Дарин Алексиев.

В предговора към изданието митрополит Йоаникий пише: „Днес, когато продължават да се издават и разпространяват съчинения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, считаме, че трудът на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец - „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ - е крайно необходим и ще помогне на мнозина да разберат, че утвърждаваното от споменатите писатели-философи е не просто противоцърковно, но то е ерес, гибелна за душите на православните християни“.

Книгата може да бъде намерена в църковните книжарници в София.

Други статии от същия раздел:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти