Вход

Православен календар

Литийно шествие на празника на чудотворната икона „Достойно ест”

 

070615DFER
Св. Богородица „Достойно ест” (Буховска)

С благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, и със съдействието на Софийската света митрополия, църковното настоятелство и енорията на храма "Св. Николай Чудотворец" в град Бухово ви кани на Празника в чест на чудотворната икона "Св. Богородица Достойно ест" (Буховска).

В навечерието на празника, посветен на Богородичния образ „Достойно ест“, на 10 юни, чудотворното копие на иконата "Св. Богородица Достойно ест" (Буховска) ще бъде изложено за поклонение от 13 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици". Там от 17 ч. ще бъде отслужена празнична вечерня, а след нея – от 18 ч. ще потегли литийно шествие с иконата. То ще премине по улиците "Граф Игнатиев", "Цар Калоян" и "Съборна", през площад "Св. Неделя" до Богословския факултет на Софийския университет. В параклиса на Богословския факултет ще бъде отслужен Акатист на Пресвета Богородица пред иконата "Св. Богородица Достойно ест" от Бухово.

На празника – 11 юни, от 8 ч. в храма "Св. Николай Чудотворец" в Бухово ще бъде отслужена празнична утреня, а от 9 ч. – Света Литургия. След богослужението с иконата от буховския храм ще потегли литийно шествие, което ще премине по улица "Никола Бонев" до мястото, отредено за новостроящия се храм "Св. Богородица Достойно ест" и обратно до църквата "Св. Николай Чудотворец".

Каним всички да се включат в празника на иконата!

Чудотворното копие на иконата "Богородица Достойно ест", което ще предвожда шествието, е дар на църквата "Св. Николай Чудотворец" в град Бухово от г-н Емил Михов и вече 17 години множество народ свидетелства за чудеса в следствие на отправени молитви пред иконата.

Оригиналната Богородична икона "Достойно ест"[1] понастоящем се намира в столицата Карея на Света гора. Буховската икона е нейно копие и е зографисана от монасите на манастира „Св. Пантелеймон“ на Света гора.

Всеки петък от 16 ч. в църквата "Св. Николай Чудотворец", гр. Бухово, се отслужва Акатист пред иконата "Св. Богородица Достойно ест".

За допълнителна информация: свещеник Венцислав Попиванов, председател на църковното настоятелство на храма „Св. Николай Чудотворец“, Бухово - тел. 0876 76 3960,  e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


[1] Сказание за чудотворната икона на Пресвета Богородица ”Достойно ест"

Други статии от същия раздел:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти