Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

"Йордан назад се върна..."

 

JordanBack

„Морето видя и побягна; Иордан назад се върна.”
Псалом 113:3

„Когато с Твоето явяване си просветил всичко, тогава соленото море на неверието побягна, и Йордан, който тече надолу, се върна, въздигайки ни към небето.”
Ипакои, гл. 5

Известно е, че на Богоявление по стар стил (19 януари) Господ извършва едно от Своите чудеса, с които потвърждава не само истинността на Православната вяра, но и правилността на църковния светоотечески календар.

В долното видео благочестив поклонник е заснел Богоявленското чудо с връщането на река Йордан. Река Йордан извира от Голанските възвишения, тече през Генисаретското езеро и се влива в Мъртво море. След хвърлянето на кръста от Иерусалимския патриарх водите на реката започват да кипят и тя обръща своето течение. И както гласи цитираното по-горе ипакои, реката, която се влива в соленото Мъртво море, започва да тече на обратно, нагоре към своя източник. Чудото продължава няколко минути, след което реката отново възстановява обичайното си течение.

Във видеото ясно се вижда именно това: как течащата надясно река Йордан след хвърлянето на кръста от Иерусалимския патриарх започва да кипи и течението й се обръща пред очите на хилядите поклонници.

И днес, както преди две хиляди години, в памет на Кръщението на нашия Спасител, река Йордан отново побягва пред лицето на Кръщаващия се в нейните води, както това прекрасно е възпято в църковното богослужение:

„Трепереше ръката Кръстителева, когато се докосна до Твоята пречиста глава, Йордан река назад се върна, не смеейки да Ти послужи. Защото тя, която се побоя от Иисус Навин, как би могла да не се уплаши от своя Творец?” (литийна стихира, гл. 4).

„Видяха Те водите, Боже, видяха Те водите и се уплашиха, защото към Твоята слава нито Херувимите могат да гледат направо, нито Серафимите, но предстоейки със страх, едните Те носят, а другите славят Твоята сила. С тях и ние, Милостиви, възвестяваме хвала на Тебе, казвайки: Боже, Който си се явил, помилуй ни!” (стиховна стихира, гл. 2).

 

Четете още: Третото велико ежегодно чудо, ставащо на Богоявление по юлиянския календар

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти