Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Демонът – всеизвестният шегаджия

 

Свети Григорий Богослов пише, че до чистия трябва да се докосва само чистият. Учителите на Църквата свидетелстват, че Христа може да познаем само в Светия Дух. Демонът може да се яви видимо в образа на Христа. Човекът е надарен с вродено религиозно чувство, което е заложено в самата му душа като Божий образ и подобие. Затова със съдействието на божествената благодат той може да встъпва в общение с Бога и по думите на апостол Павел да става „сроден Нему”.

Религиозното чувство или духовната интуиция, образно казано, са локатори за душата, които улавят невидимите лъчи, идващи от духовния свят, като я превръщат в частица от този свят. Локатор, чийто механизъм е замърсен, престава да действа, той сякаш блокира. Душата, замърсена от греха, загубва способността си да възприема божествената благодат, затова тя престава да вижда, тоест да усеща божествената светлина и загубва това вътрешно зрение, за което се говори в Евангелието. Грешникът, помрачил ума си с лъжеучения, а сърцето – със страсти и грехове, не може да възприеме благодатта в задгробния свят, а без благодат не може да познае Христа в Светия Дух.

Демонът може да се яви в образа на светъл ангел, както пише апостол Павел, а сатаната – в образа на Христа, за което свидетелстват житията на преподобни Пахомий Велики и Исакий Печерски. Луцифер може да се появи обкръжен от светъл нимб и само придобилите благодатта могат да различат Христа от лъже-Христа. А г-н Осипов пише за явна среща на човека с Христа в ада – в царството на демоните!

Как душата, която духовно е ослепена от грехове и страсти, без благодатта може да различи Бога от „анти-бога”, Христа – от беса, който като артист е сложил маската на Христа? Нима този, който е постъпвал според волята на демона в този живот, злият дух няма да измами и в своето царство – в преизподнята? От древните патерици и пролози знаем, че в ада се извършват сатанински „тайнства”, при това Луцифер като властелин седи на трон, обкръжен от великолепие, а пред него са демоните в образ на ангели. Според някои свидетелства там се извършва кощунствена имитация на литургията, наречена „черна меса”.

В Евангелието от Лука се разказва как двама ученици, пътуващи за Емаус, срещнали по пътя Христа. Отначало те не Го познали, но си казали: „не гореше ли в нас сърцето ни?” – ето това е благодатта, която действа в сърцето. Сърцето на грешника е поразено и умъртвено от греха, поради това душата, разделяща се от тялото, не разполага със средства и възможности да познае Христа като свой Спасител.

Грехът убива Божието подобие. Дори душата да познае Христа, то тя не би могла да Го обикне. Затова грешникът се среща в ада с този, комуто е служил приживе, а това същество за по-голямо поругание може да приеме образ на Христа. Какво пък, демоните могат да устройват маскарад, като се преструват на светли ангели и светии. Демонът е известен шегаджия. Г-н Осипов разказва приказки за срещата на душата на грешника с Христа в ада, но ние предупреждаваме каква може да бъде тази „среща” там.

Сайт на архимандрит Рафаил (Карелин)

Превод: Светла Георгиева


Други статии от същия автор:

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти