Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Парижкият богословски институт прекрати работа

 

Днес Парижкият богословски институт обяви прекратяването на образователната си дейност за следващата учебна година. Най-старото модернистко учреждение преустанови своята антиправославна пропаганда в знак на протест срещу действията на главата на «Руската» архиепископия в Западна Европа архиеп. Иов (Геча).

В крайно емоционално обръщение от името на Парижкия институт (чийто ректор е архиеп. Иов) се казва, че последният „не спира да очерня, дестабилизира и препятства работата на Института. Той отрича автономията му, която е гарантирана от френското и европейското законодателство”.

Действително преди година архиеп. Иов направи заявление, в което подхвърли на остра критика съвременното състояние на Парижкия богословски институт, в който преподава от няколко години. В заявлението си той отбеляза, че неговата пастирска съвест не му позволява повече да мълчи за „недостатъците и проблемите в нашия институт, които касаят църковната, академичната и административната сфери”.

Говорейки за ролята на главата на Архиепископията на Парижкия институт, архиеп. Иов не без патос (издаващ повече скрита обида) заяви: „Всички знаят, че не Институтът е основал нашата Архиепископия, а Архиепископията в лицето на блажения митрополит Евлогий е основала института”. Той припомни отново мита за основаването му, тъй като истината е, че Парижкият институт съществува през всичките тези години напълно независимо от Православието и се издържа със средствата на американското общество YMCA, така че е ясно кой всъщност го е създал.

По-нататък архиеп. Иов продължава: „Вместо да се радваме на този ден, в който приключва учебната година, ние скърбим заради неугледността на неговата сграда. Скърбим също и за финансовото състояние на Института, който стигна дъното, след което идва обявяването на неговия фалит. Финансовото му състояние не позволява да се изплащат и възнагражденията на преподавателите”.

Архиеп. Иов (Геча) отбеляза още: „Освен това разполагам с доклад с анализ на състоянието на нашия институт, направен от Агенцията за оценка на научните изследвания и висшето образование и предаден съответно на Министерството на висшето образование. Изследването дава отрицателна оценка на академичното качество на института, отбелязвайки отсъствие на планиране и изследователска стратегия, както и отсъствие на информация и сложна и безсистемна организация”.

През миналата есен за решаването на финансовите и организационни проблеми на Института беше създаден специален независим комитет с членове Галския митрополит Емануил (председател), Телмиския архиепископ Иов, френския египтолог Никола Гримал, епископ Филип Борден (ректор на Католическия институт в Париж) и пастор Жак-Ноел Перес (почетен декан на Протестантския институт в Париж).

Архиеп. Иов пък създаде паралелната организация „Colline Saint-Serge”, на сметката на която призова да се жертват средства на Института, а също и безуспешно (засега) се опитва да подчини Института на Архиепископията с помощта на светските съдилища.

В знак на протест срещу «монархическата власт» на епископата ръководството на Института прекрати днес работата на учреждението със заявлението, „че е по-добре Институтът да изчезне, отколкото да се предаде».

Ние от все сърце се присъединяваме към това пожелание с уточнението, че е по-добре Парижкият институт изобщо да не съществува, отколкото да съблазнява „тия малките”, които вярват в Христа. Ето защо за него е „по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина” (Мат. 18:6).

Антимодернизм.ру

Превод: Десислава Главева

 

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти