Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

За небрежното отношение към Светото Причастие

 

Разказаха ми веднъж следния случай по повод честото причастие.

Една особа свикнала да се причастява всеки ден. Духовното началство забелязало това и поръчало на един духовник да я провери.

Духовникът, съобразявайки се с устроението на тази особа, й предложил всеки път да се изповядва и когато видял, че нещата при нея не са в ред, посъветвал я да не пристъпва към Светата Чаша. Оказало се обаче, че в нейния случай вече било късно за такова духовно ръководство. Тази особа никак не се смутила и продължила да се причастява всеки ден, местейки се от един храм в друг. Накрая навсякъде я опознали и спрели да я допускат до причастие. Тогава тя престанала да се причастява в църква и като си въобразила, че вече е получила божественото право сама да благославя хляба и виното, започнала ежедневно да се „причастява” у дома, извършвайки „литургия” над просфората и виното. Всичко това обаче завършило печално, защото накрая си загубила ума и била приета в заведение за душевноболни.

Ето затова трябва с голямо благоговение и смирение да се отнасяме към светото Причастие винаги когато се причастяваме, иначе при честото и недостойно приемане на Светите Тайни може да изпаднем в прелест.

Веднъж в храма при мен дойде една жена, която започна да ме уговаря да бъде допускана всеки ден до Свето Причастие. На въпроса ми изповядва ли греховете си и достойна ли е, бидейки жена, да се причастява всеки ден, тя отговори, че няма грехове.

Друга също искаше да се причастява ежедневно, а в същото време от нея се носеше силна миризма на тютюн.

Велико е Светото Причастие и именно заради това е нужно и велико приготовление, велико достойнство за неговото приемане. „Защото то е огън, който изгаря недостойните!»*

Епископ Арсений (Жадановский), Духовный дневник, Часть четвертая, Издательство «Отчий дом», 2006.

Превод: Десислава Главева

* Из Молитвите преди свето Причащение.

Други статии от същия раздел:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти