Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Неделя на Страшния съд

 

Страшният съд!

Съдията пристига на облаци, обграден от несметно множество небесни безплътни сили. Тръбен зов се разнася по всички краища на земята и умрелите възкръсват. Възкръсналите в безчислено множество се устремяват към определеното място, към престола на Съдията, вече предчувствайки каква ще бъде присъдата, която ще чуят. Защото деянията на всекиго ще се окажат написани на челото на самото естество на всеки и самият вид ще съответства на делата и на нрава. Разделението на заставащи отдясно и отляво ще стане от само себе си.

Накрая вече всичко е определено. Настава дълбоко мълчание. Още миг и ще се чуе решителната присъда на Съдията. За едните - „дойдете”, за другите - „идете”. „Помилвай ни, Господи, помилвай ни! Да бъде милостта Ти над нас, Господи!” – но тогава вече ще е късно за такива призиви. Сега трябва да се погрижим да отмием от нашето естество написаните на него знаци, които са неблагоприятни за нас. Тогава ще сме готови да пролеем реки от сълзи за да се умием, но от това няма да има никаква полза.

Нека сега да пролеем, ако не реки от сълзи, то поне ручеи, ако не ручеи, то поне капки дъждовни, ако и това не се намери в нас, нека поне се съкрушим в сърцето си, да изповядаме греховете си пред Господа и да Го помолим да ни прости, като обещаем да не Го оскърбяваме повече, нарушавайки Неговите заповеди и ревностно да се стремим да изпълняваме този обет.

Мысли на каждый день года

Превод: свещ. Божидар Главев



Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти