Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

"Не е виновно виното, проклето е пиянството"

 

 

В Патерика има една повест за някакъв египетски пустинник, на когото бесът обещал, че няма повече да го тормози с никакви изкушения, стига само да извърши един от следните три гряха: убийство, блуд или пиянство.

«Извърши — казал бесът, — кой да е от тези три гряха: убий човек, отдай се на блуд или се напий само веднъж, и вече ще пребиваваш в мир, защото след това няма да те изкушавам с никакви други изкушения.»

Пустинникът се замислил: «Да убия човек е страшно, защото това е най-голямото зло, което заслужава смъртно наказание както според Божия съд, така и според гражданския.

Да блудствам пък е срамно, защото ще погубя пазената досега телесна чистота; жалко е да се оскверня толкова гнусно, при условие, че никога не съм извършвал тази нечистота.

Струва ми се, че да се напия веднъж няма да е толкова голям грях, защото човек, след като се наспи, бързо изтрезнява. И така, ще отида да се напия, за да не ме тормози повече бесът, и след това ще си живея в пустинята в мир.»


И тъй, взел той своето ръкоделие, отишъл в града и като го продал, влязъл в кръчмата и се напил. Но по сатанинско действие случило се така, че се заприказвал с някаква безсрамна и прелюбодейна жена. Бидейки прелъстен, той паднал в грях с нея. Когато извършил греха, дошъл мъжът й и като го видял, че е съгрешил с жена му, започнал да го бие. Пустинникът, като се съвзел, също не му останал длъжен, успял да го надвие и го убил. Така, започвайки с пиянство, извършил след това блуд, а после и убийство. От каквито грехове се боял и гнусял трезвен, тях смело извършил като пиян и по този начин погубил своите многогодишни трудове. Едва след принесено истинско покаяние отново успял да си възвърне загубеното, защото Божието милосърдие към истински каещия се човек му възвръща предишните заслуги, които е погубил с грехопадението.

Ето как пиянството води след себе си останалите грехове и лишава човека от спасение, като разпилява добродетелите му. Затова право говори светият Златоуст: «Пиянството, ако намери в някого и целомъдрие, и свян, и разум, и кротост, и смиреномъдрие — всичко ще захвърли в бездната на законопрестъплението».

Няма ли да се лиши от своето спасение и да бъде отстранен от небесното царство този човек, който чрез пиянство е погубил всички добродетели?! Наистина право говори и Апостолът: «Пияници няма да наследят царството Божие» (1 Кор. 6:10).

Из „Древен патерик” с коментар на св. Димитрий Ростовски от „Слово за пиянството”.

Превод: Десислава Главева

* „Не е виновно виното, проклето е пиянството, и всеки, който се увлича от него, ще се лиши от разум” (Притчи 20:1 – слав.).

 

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти