Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

„Срамота! Вашата постъпка не Ви прави чест! Вие се сринахте в нашите очи!"

 

Отворено писмо до Цариградския патриарх Вартоломей от Калавритския и Егиалийски митрополит Амвросий

Известният йерарх на Еладската православна църква Калавритският и Егиалийски митрополит Амвросий подложи на разгромна критика действията на Цариградския патриарх Вартоломей след поредната му визита в Еладската църква. Отвореното писмо предизвика остра дискусия в гръцките православни сайтове.

Митрополит Амвросий се възмущава от „потресаващата постъпка на патриарх Вартоломей, посягащ на автокефалния статут на Еладската църква и унижаващ Атинския архиепископ Иероним”. В своето писмо владика Амвросий критикува точка по точка недопустимите действия на Цариградския патриарх. Изложено хронологически, в писмото се протестира срещу: вмешателството на патриарх Вартоломей в избора на Янински митрополит, «провокативните му изказвания в Тракия», назначението на новия Адрианополски митрополит, «антиканоничното и незаконно основаване на патриаршеската обител „Св. Параскева” в гр. Мегара».

Митрополит Амвросий критикува Вартоломей за «неприемливото му давление» на гръцките йерарси с цел да постави на Янинската катедра «своето протеже» архимандрит Амфилохий (Стергиу). Митрополитът обвинява патриарха, че по този начин „е извършил каноническо престъпление, тъй като се е намесил във вътрешните дела на друга поместна църква”.

След като на изборите архимандрит Амфилохий получи само седем гласа и значително отстъпи на протосингела на Синода на Еладската църква архимандрит Максим (Папаянис), Фенер го избра за Адрианополски митрополит и глава на представителството на Цариградския патриарх към Еладската православна църква в Атина. По думите на митрополит Амвросий това е направено без предварителни консултации със свещеноначалието на Еладската църква и въпреки установения порядък. За митрополит Амвросий архим. Амфилохий е шпионин в Еладската църква на патриарх Вартоломей. «Срамота! Тази постъпка не Ви прави чест. В нашето съзнание Вие се сринахте както никога досега. Да Ви прости Господ!», възкликва Калавритският митрополит, обръщайки се към Вартоломей.

Възмущението на митрополита беше също така провокирано и от «неприемливите» заявления на главата на Цариградската патриаршия, направени в хода на визита му в Тракия. Става дума за претенциите на Фенер към «новите земи» - митрополиите в Тесалия, Епир, Македония и Тракия, които, след освобождението им от гръцката армия и влизането им в състава на Гърция, бяха присъединени към Еладската църква. По време на своята визита в Източна Тракия патриарх Вартоломей отново повдигна въпроса за своите права над тези територии.

Коментирайки заявленията и действията на патриарха, митрополит Амвросий заяви, че “подобни стъпки са заплаха за автономията, автокефалията и независимостта на Еладската църква”, и призова йерарсите на същата «да не забравят за своята историческа отговорност» и да дадат оценка на «деянията на патриарха». „От една страна турският президент Ердоган* се облизва за автономията на Тракия, а от другата страна към нея посяга и Вселенският патриарх”.

Сериозен упрек към главата на Цариградската патриаршия митрополит Амвросий отправи още миналата година, когато Вартоломей посети в Солун музея на Кемал Ататюрк. Още по-голямо осъждане, според митрополита, заслужава това, че Вартоломей се е молил за упокоение душата на «Великия Вожд», което е „истинска провокация и неуважение към паметта на жертвите на турския геноцид”.


Цариградският патриарх в музея на Кемал Ататюрк

Митрополит Амвросий критикува Цариградския патриарх и за публичното му приветствие към кмета на Солун Янис Бутарис, известен с желанието си да преименува солунската улица «Апостол Павел» в «Кемал Ататюрк». Кметът освен това е и защитник на еднополовите бракове.

По повод пък „грижите” на патриарх Вартоломей за тържеството на справедливостта и доброто в Църквата митрополит Амвросий вече неколкократно повдига въпроса и за бившия Иерусалимски патриарх Ириней, свален от Цариградския патриарх абсолютно незаконно от катедрата му и заключен насила в собствения му дом, без право да го напуска, където живее в непоносими условия, с решетки на прозорците, без електричество и телефон, съвършено изолиран от външния свят.**

«Какъв пример давате Вие, когато, вместо да поддържате авторитета на представяната от Вас институция, уронвате нейния престиж?!», възмутено завършва писмото си Калавритският митрополит.

AgionOros.ru

Превод: Десислава Главева


* Думите на Ердоган бяха: "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево - това е нашата жива история в Европа"бел. прев.

** Свалянето на патриарх Ириней от Цариградския патриарх Вартоломей е изцяло по скалъпени обвинения. Истинската причина е, че незаконно сваленият Иерусалимски патриарх е активен антиикуменист, антиглобалист, антимодернист и борец против всяка неправда, и по такъв начин се е оказал на пътя на изменниците на Православието, пръв от които е сегашният Цариградски патриарх – бел. прев.
 

Други статии от същия раздел:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти