Вход

Православен календар

Пол Крейг: Западът мародерства в Украйна!

 

alt

Пол Крейг е един от най-известните икономисти в света и най-бележитият икономист на САЩ, наричат го «баща на рейгъномиката». Днес той вече е старичък, излязъл е в пенсия, а пенсията прави човека по-свободен и го освобождава от необходимостта да обслужва работодателите. Какво казва авторитетният "баща на курса на Рейгън"? "След като организира преврата в Украйна, Западът вече е готов да започне и грабежа й под прикритието на МВФ", - пише в сайта си икономистът и публицист Пол Крейг Робъртс. "СМИ умишлено не съобщават за истинската същност на кредите на МВФ, тъй като те са свързани със спадане на жизнения стандарт, лишаване от собствено производство и още по-големи дългове за Украйна. В резултат на това наивните украинци ще се разкайват за майдана до края на живота си", счита експертът.

Известният американски икономист и публицист Пол Крейг Робъртс е публикувал в сайта си анализ на ситуацията в Украйна. По неговите думи, киевските протести са организирани от Вашингтон "за да локализира базите на НАТО до границите на Русия и да разграби Украйна чрез налагането й на кредити от МВФ. Този грабеж вече започна", пише Крейг. "А идеалистите, протестиращи на майдана, се оказаха просто едни доверчиви наивници".

Сега Украйна се сблъсква с редица проблеми. Самата страна представлява "невъзможно обединение на украински и руски територии, вклинени в едни граници от Ленин и Хрущчов". Крим вече се присъедини към Русия и по този път може да тръгне Югоизточна Украйна, "особено ако марионетното правителство продължи да проявява враждебност към рускоговорящото население"

Също така, според Пол Крейг Робъртс, назрява конфликт между «Десния сектор» и "марионетките на САЩ". В случай на въоръжен конфликт Вашингтон може да се притече на помощ на своите протежета и тогава появата на войските на НАТО в Украйна ще застави Путин да присъедини останалите рускоезични части на Украйна.

Освен това западните СМИ не казват цялата истина за «пакетите помощи на МВФ». СМИ съобщават и украинците им вярват, че МВФ ще спаси страната, предоставяйки й милиарди. Но реално, пише Робъртс, Украйна «никога няма да види и един долар от МВФ». В действителност МВФ ще предостави парите, предназначени за Украйна на западните банки, а те за тази сума ще намалят дълга на Украйна. В крайна сметка Украйна ще задлъжнее не на банките, а на МВФ.

Условията на МВФ пък предполагат строг икономически режим, при който пенсиите в Украйна ще се понижат наред с държавните разходи и субсидиите за основните покупки, например за газта. Вследствие на което ще се понижи и без това ниският жизнен стандарт, прогнозира авторът. Държавната собственост и частното производство ще бъдат продадени на западните купувачи. При това Украйна ще бъде принудена да премине на плаващ курс на гривната. За да предотврати падането на гривната и високите цени на вноса, страната ще влиза в още по-големи дългове.

В този случай корупцията също няма да се размине. Следователно, обобщава Робъртс, «прекият резултат от наивните протести на майдана ще бъде още по-нисък жизнен стандарт, ръст на корупцията, загубване на суверенитета в икономическата политика и предаване на държавната и частната собственост в ръцете на Запада».

Попаднала пък «в ноктите на НАТО», Украйна ще се окаже също във военен съюз против Русия и руските ракети ще се насочат към нея. За Русия и Украйна поради тесните им връзки и обща история това ще бъде равносилно на трагедия. Ако «западното мародерство и стремежът на Вашингтон към световна хегемония разделят Украйна и Русия, това ще бъде позор и престъпление», пише Робъртс.

В заключение той отбелязва, че правителствата на държавите-длъжници се подписват за програмите на МВФ и ограбването на населението им, защото са подкупени. «В сравнение с корупцията, която сега връхлита в Украйна, предишният режим ще изглежда честен», убеден е авторът на статията.

В крайна сметка «доверчивите наивници ще съжаляват за майдана до края на живота си», обобщава Пол Крейг Робъртс.

Экономика и Мы

Превод: Светла Георгиева

Други статии от същия раздел:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти