Вход

Православен календар

Слово в деня на Светата Петдесетница

 

0406232013

Днес, слушатели, ние ще се молим коленопреклонно. А за какво ще се молим? Ще се молим Дух Свети да слезе върху нас.

Но действително ли вие, слушатели, желаете това? Желаете ли Светият Дух със Своето наитие да просвети вашия ум, да очисти вашето сърце и да насочи към добро вашата воля? Искате ли вие отсега нататък да не мислите по своему, а да мислите така, както ви внушава Светият Дух; да не желаете това, което на вас ви се харесва, а да желаете това, към което Той ще ви подбужда; да не вършите това, към което ви влекат страстите, а да вършите това, което Той ще ви разпорежда?

Ако желаете това, то желанието ви ще бъде изпълнено - Дух Свети ще слезе върху вас и ще действа във вашите души. Цялата Църква ще се моли Той да се излее върху вас. Бог е готов да чуе и всеки от вас, а колко повече ще чуе, когато Му се молим всички заедно.

Не се плашете от вашето недостойнство - Дух Свети ще ви обнови. Не се бойте от вашата слабост - Дух Свети ще ви укрепи. От нищо не се бойте, само желайте искрено и от цялата си душа Дух Свети да слезе върху вас и той непременно ще слезе!

Впрочем, слушатели, ние не смеем да се надяваме на някакви мигновени промени и внезапни действия вследствие на това слизане. Не дръзваме да си мислим, че изведнъж ще се просвети нашият ум, че изведнъж ще се очисти нашето сърце, че изведнъж нашата воля ще се устреми към доброто, както станало при апостолите. С нас всичко това ще се случи постепенно и незабелязано - Царството Божие няма да дойде забелязано (Лк. 17:20).

Незабелязано и бавно се захващат, растат и узряват семената в земята; още по-бавно и още по-незабелязано действа върху нас Светият Дух. Ние не можем със сигурност да знаем кога точно Той слиза върху нас и не можем определено да кажем, че точно Той действа върху нас. Силата на Светия Дух се съединява в нас с нашите собствени усилия; Той действа в нас според мярата на това как ние се стремим да действаме. Престане ли старанието и Той ще престане да действа.

Ние живеем, вдишвайки въздуха, но спрем ли да дишаме, лишим ли се от въздух, ние ще умрем. Така и Дух Свети действа в нас – Той непременно ще просвети нашия ум, но само когато ние сами се стремим към светлината на истината. Той непременно ще очисти нашето сърце от греховната сквернота, но само когато ние сами желаем да придобием чистота. Той непременно ще насочи нашата воля към добро, но само когато ние самите страним от злото.

Наблюдавали ли сте как дъждът съживява растенията, като ги напоява? Така оживява и нас Светият Дух. Дъждът няма да оживи растенията, ако в тях няма никаква растителна сила. Няма да помогне Светият Дух и на нас, ако ние самите не полагаме усилия.

И тъй, молете се, очаквайте Светия Дух с чисто и искрено сърце и Той ще слезе върху вас. Амин.

Проповеди протоиерея Родиона Путятина.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти