Вход

Православен календар

Мисли в Неделята пред Рождество Христово

 

0501202329

В днешното евангелско четиво се проследява родословието на нашия Господ Иисус Христос.

Има родове благословени и има родове проклети. Проклет е родът, от който произлязъл предателят Иуда. Очевидно има особено проклятие и върху Дановия род, тъй като според Откровението на свети апостол Иоан Богослов при края на света от този род няма да има нито един, който да е запечатан от ангела, тоест да е годен за Царството Божие. От всички родове на Израиля се намерили угодни на Господа, а само от Дановия род нямало ни един.

Колко страшно е да принадлежиш към проклет род и колко многожелано е да имаш в своя род хора като преп. Серафим и преп. Сергий. Възможно ли е в сегашното време за нас грешните да се сродим и да влезем в някой благодатен род, в рода на светиите, на избраните от Бога?

Толкова е велико Божието милосърдие и снизхождение, че Господ и днес приема покаялите се грешници в най-близко родство не само със светите човеци, но и със Самия Себе Си. Това може на някого да се стори невероятно и да му звучи дори кощунствено, но което се говори от амвона, трябва да бъде основано на Божието слово. Говорещият трябва да може да даде отговор на всеки, който се съмнява в някое негово слово или мисъл. Как е възможно да се сродим с Господа Иисуса Христа?

Затова тъкмо се чете евангелският текст за родословието на Иисус Христос, за да можем да се подготвим да посрещнем Христовото Рождество не по плътски, не като шетаме по къщите си, не с баници и тутманици, а с дух и с истина. Ние не само можем да се сродим с Божия род, но и сме длъжни да го сторим. Ала как е възможно това? Чуйте какво казва Сам Господ: „Който изпълни волята на Моя Отец Небесен, той Ми е брат, и сестра, и майка” (Мат. 12:50). А на думите „блажена е утробата, която Те е носила… (Лука 11:27-28), Господ отговаря: „да, но блажени са и тия, които слушат словото Божие и го пазят”.

Господ Иисус Христос дал право на вярващите в Него и изпълняващите заповедите Му да се обръщат към Бога Отца с „Отче наш” и така ни направил синове на Отца. Ето защо Господ Иисус Христос нееднократно наричал Своите ученици и апостоли братя.

Ясно ли е сега, че и ние можем да встъпим в родство с Господа и да станем синове на Небесния Отец, да станем братя на Иисус Христос. А средството за това е да изучаваме и да знаем Божиите заповеди, Божията воля и да изпълняваме тези заповеди. Свети апостол Иоан Богослов казва: „Неговите заповеди не са тежки” (1 Иоан 5:3). Ако сме нарушили Неговите заповеди, то пак има средство – покаянието. Длъжни сме да се каем и да очистваме душата си със сърдечно съкрушение, да съзнаваме своята греховност и негодност. А тъй като ние постоянно нарушаваме заповедите, ако не с дело, то със слово или с помисъл, ние постоянно трябва да се каем и да се съкрушаваме. „Боже, бъди милостив към мене грешника!”, казвал митарят от сърце и бил оправдан (Лука 18:13). Грешницата, която била в къщата на фарисея, нищо не говорила, а само плачела със сълзи, изтичащи от сърцето й, и била простена и очистена (Лука 7:37-50).

Господи, очисти ни от всяка сквернота на плътта и духа, удостой ни с Твоето посещение и ни приеми в родство с Тебе!

Господи, ние сме потънали в грехове, дълбоко сме затънали в житейската суета, вече почти сме загубили вкуса за всичко божествено. Съзнаваме това, Господи, съзнаваме, че сме се отдалечили от Тебе, но Те молим, по какъвто начин знаеш, спаси ни! Амин.

Игумен Никон (Воробьев), Проповеди.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти